Kasza Orkiszowa jest mało popularna, ale warto wprowadzić ją do naszego gotowania. Nie będę rozpisywać się o jej właściwościach, a jest ich sporo. Przejdźmy od razu do sedna. Moja propozycja na dzisiaj to Sałatka z Kaszą Orkiszową. Przepis bardzo prosty, ale naprawdę warto spróbować.
SKŁADNIKI
- 1 Woreczek kaszy orkiszowej
- 2 garści rukoli
- 8-10pomidorów koktajlowej
- 10-15 czarnych oliwek
- pół czerwonej papryki
- olej rzepakowy
- sól, curry, zioła prowansalskie, kwasek cytrynowy
PRZYGOTOWANIE
Krok 1. Kaszę gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką ziół, szczyptą curry, i łyżeczką oleju rzepakowego. Czas gotowania podany jest na opakowaniu. Po ugotowaniu studzę kaszę.
Krok 2. Wszystkie warzywa dokładnie myję. Rukolę rozdrabniam, pomidory kroję na ćwiartki, paprykę w kostkę, a oliwki w plasterki.
Krok 3. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na koniec robię dip: 5 łyżeczek oleju rzepakowego, 3 łyżeczki przegotowanej wody, szczypta soli, curry, ziół prowansalskich, kwasku cytrynowego (można dodać sok z świeżo wyciśniętej cytryny lub ocet jabłkowy).
Próbuję jeśli smak jest ok, polewam sosem Moją sałatkę.
Zostawiam na 15 min, aby wszystkie smaki mogły się połączyć. SMACZNEGO!!!
pyszna, zdrowa, kolorowa :)
OdpowiedzUsuń