SAŁATKA MIX
Dzisiaj sałatka mix według Mojego pomysłu. Postanowiłam poeksperymentować i połączyć
składniki których nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy
raz w Mojej kuchni. Zapraszam do
spróbowania.
SKŁADNIKI
- Około 10 brukselek
- 5 pieczarek ( według uznania)
- Pół główki kapust pekińskiej
- Pół woreczka kaszy jaglanej
- Pół puszki czerwonej fasolki
- 1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny smak )
- Imbir w korzeniu 2 plasterki (w zależności od preferencji)
- 1 ząbek czosnku
- Zioła prowansalskie
- Przyprawa curry
- Pieprz czarny
- Sól
- Pieprz ziołowy
- Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy
- Oliwa z oliwek
- Woda
- Kostka rosołowa grzybowa
Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
Kaszę
jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram kroję na
ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucam
pieczarki i podlewam niewielką ilością
wody. Dodaję do nich pół kostki rosołowej, przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu do miękkości.
Obieram
czosnek i imbir, kroję warzywa w drobną kostkę i dodaję do pieczarek. Grzyby doprawiam pozostałymi przyprawami, a następnie odparowuję z nich
wodę. Wszystkie ugotowane składniki odstawiam do wystygnięcia.
Kapustę pekińską i seler naciowy kroję w drobno kostkę. Z
fasolki czerwonej wlewam zalewę. Ugotowane
brukselki kroję w ćwiartki.
Wszystkie składniku wrzucam do miski i delikatnie
mieszam. Sos sałatkowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu i polewam nim sałatkę.
Teraz Sałatkę należy włożyć do lodówki na Okło
2-3 godziny. Ale oczywiście ja nie czekam tylko próbuję od razu.
SMACZNEGO!!!!!!!!!
A na koniec CO SIEDZI W
BRUKSELCE
Brukselka
to źródło wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zaledwie
150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę
C. Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu.
W warzywie tym znajdziemy też składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń, cynk,
białko i węglowodany. Brukselka zawiera również kwas foliowy, cenny dla kobiet w ciąży.
Ta mała kapustka bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości, ponieważ zawiera silne
przeciwutleniacze. Roślina ta pomaga również wzmacniać odporność organizmu. Ma właściwości przeciwzapalne.
Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego.
Te niewielkie zielone główki są również cenne w diecie odchudzającej. W 100 g jest tylko około 30 kcal. To również 2,8 g rozpuszczalnego błonnika, który reguluje trawienie i obniża poziom złego cholesterolu (LDL).
Te niewielkie zielone główki są również cenne w diecie odchudzającej. W 100 g jest tylko około 30 kcal. To również 2,8 g rozpuszczalnego błonnika, który reguluje trawienie i obniża poziom złego cholesterolu (LDL).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz