Witam !!!!
Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować z
brokułem. Bardzo lubię to warzywo i dlatego często gości w Mojej
kuchni. Jadłam już wiele różnych
sałatek z brokułów, a tym razem
postanowiłam troszeczkę urozmaicić jedną z moich ulubionych sałatek brokułowych.
Zapraszam
serdecznie !!!!
SKŁADNIKI
Sałatka
- Kilkanaście różyczek brokułu
- 4 jajka
- 4 Pieczarki
- Kilkanaście pomidorów koktajlowych
- Ser mozzarella 1 kulka
- Słonecznik łuskany
- Kostka rosołowa grzybowa
- Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz czarny
- Zioła prowansalskie
Sos
czosnkowy
- Jogurt grecki (może być jogurt naturalny)
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawa Tzatziki
- Zioła prowansalskie
- Przeprawa curry
- Koperek (suszony, lub świeży)
- Pieprz ziołowy
- Szczypta soli i pieprzu czarnego
Zabieramy się do przyrządzania sałatki !!!
Pracę rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo.
Kiedy jajka
się gotują, obieram pieczarki i kroję je na ćwiartki, następnie wrzucam grzyby na patelnie podlewam
wodą i odrobiną oliwy z oliwek. Do
pieczarek dodaje trochę kostki rosołowej grzybowej (trzeba uważać, aby nie
przesolić), szczyptę pieprzu czarnego i zioła prowansalskie (można dodać inne
zioła). Pieczarki duszę aż będą miękkie.
Różyczki brokuła gotuję w osolonej wodzie ok. 5min.
(nie mogą być rozgotowane). Pomidory koktajlowe myję i kroję na połówki. Ugotowane
jajka na twardo obieram i również kroję na połówki. Z sera mozzarella wylewam zalewę, kroję go na
plasterki. Słonecznik prażę na patelni, (ja lubię ostre przyprawy i gdy
słonecznik jest gotowy posypuję go szczyptą pieprzu cayenne).
Teraz czas na sos
czosnkowy, który uwielbiam. Robi się go szybko i zawsze wychodzi. Do jogurtu
dodaję obrany i wyciśnięty czosnek, 2 łyżeczki przyprawy tzatzyki, do
smaku zioła prowansalskie, koperek suszony (w sezonie świeży), curry, pieprz
ziołowy, szczyptę soli i pieprzu czarnego, wszystko dokładnie mieszam. Sos
można przygotować wcześniej, aby smak był bardziej intensywny.
Gdy
wszystkie składniki są już przygotowane, możemy uwolnić wodze fantazji, i
ułożyć Swoją niepowtarzalna kompozycję na półmisku. Na koniec posypując sałatkę
ziarnami słonecznika.
PS. Wspaniała zabawa !! Sos czosnkowy podaję w osobnej miseczce.
A Moja sałatka wyglądała tak :)
Jajka i mozzarella ukryły se pod brokułami :)
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!
A na koniec co siedzi w
BROKUŁACH
Brokuły to cenne źródło witaminy C – zaledwie 200 g warzyw całkowicie
pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Warzywo to zawiera również sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo,
siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Roślina ta bogata jest także w
magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca i
przewodzenia impulsów nerwowych.
Brokuły zawierają selen, oraz sulforafan, który z kolei walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka, a także korzystnie wpływa na oczy, gdyż neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Brokuły zawierają dużo błonnika pokarmowego i są niskokaloryczne dlatego bez przeszkód mogą go jeść osoby na diecie.
Brokuły zawierają selen, oraz sulforafan, który z kolei walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka, a także korzystnie wpływa na oczy, gdyż neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Brokuły zawierają dużo błonnika pokarmowego i są niskokaloryczne dlatego bez przeszkód mogą go jeść osoby na diecie.
Brokuły są pyszne!
OdpowiedzUsuńWitaj, spodobał mi się Twój blog, dlatego postanowiłam zaprosić Cię do zabawy Liebster blog, więcej na moim blogu.
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam!
http://weekendowa-kuchenka.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-award.html