Moja propozycja na smaczny, zdrowy i szybki obiad to NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I IMBIREM. Wykonanie nie jest trudne, a gdy wcześniej usmażymy naleśniki, przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu. Tak wiec zaczynamy!!!
SKŁADNIKI NA CIASTO
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- Mleko (tyle aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany)
- łyżka oliwy z oliwek
- Pieprz
- Sól
- Curry
- Zioła prowansalskie
- Pieprz ziołowy
- Pieprz cayenne
SKŁADNIKI NA FARSZ
- Ok. 0,5 kg mrożonego szpinaku
- ser feta (ja użyłam o sera o obniżonej zawartości tłuszczu)
- Ząbek czosnku
- Imbir w korzeniu ok 2 cm.
- Sól
- Pieprz
- Curry
- Zioła prowansalskie
Przygotowanie ciasta
Do przygotowania ciasta naleśnikowego użyłam robota kuchennego, ale równie dobrze sprawdzi się trzepaczka.
Do miski wbijam jajka i zaczynam miksować. Następnie dodaję mąkę i wlewam mleko, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Później wlewam oliwę z oliwek i wsypuję przyprawy. Po przygotowaniu ciasta smażę naleśniki z obu stron, na złoty kolor.
Przygotowanie farszu
Szpinak wrzucam na patelnię, podlewam wodą i rozmrażam. Imbir i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę i dodaję do rozmrożonego szpinaku. Duszę wszystko, aż nadmiar wody wyparuje.
Ser feta kroję w drobną kostkę, wrzucam do szpinaku i przyprawiam do smaku.
Wszystko razem dokładnie mieszam, tak aby ser dobrze połączył się z pozostałymi składnikami i duszę parę minut.
Na usmażone naleśniki nakładam farsz i zawijam.
Naleśniki można jeść na ciepło jak i na zimno, dobrze komponują się z sosem czosnkowym.
Życzę smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz