Pyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku),
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oliwy
- Szczypta tymianku
- 400g mrożonego
- 250g odtłuszczonego twarogu
- 50g sera fety
- 3 ząbki czosnku,
- sól, czarny pieprz.
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
Mąkę wsypujemy do miski. Stopniowo zaczynamy wlewać wodę ,, woda jest gorąca, uważamy więc na dłonie i mieszamy łyżką''. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto.
Farsz
Na patelnie kładziemy szpinak, mieszamy i czekamy aż się rozmrozi. Czosnek obieramy i wyciskamy do szpinaku. Szpinak smażymy do momentu, aż odparuje z niego większości wody. Ser biały miksujemy razem z serem fetą. Ostudzony szpinak łączymy ze zmiksowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
Wałkujemy ciasto. W cieście wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na krążek nakładamy farsz i formujemy pierożki. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, (wrzątek jest posolony z odrobiną oliwy).
SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz