sobota, 17 stycznia 2015

Kotleciki mielone inaczej

Witam po długiej przerwie. Będziemy nadrabiać braki. Dzisiaj propozycja obiadowa                        kotleciki mielone w nowej odsłonie ☺ Zapraszam do gotowania !!!! :)


SKŁADNIKI 



  • 500 g. mięsa mielonego ( może być karczek)
  • 1 marchew 
  • 1 mała cebula 
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku 
  • Świeży imbir
  • Zioła prowansalskie
  • Sól 
  • Pieprz
  • Pieprz ziołowy 
  • Curry
  • Ostra papryka
  • Olej do smażenia 
PRZYGOTOWANIE

Krok pierwszy 

  • Mięso mielimy. Warzywa obieramy.Marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach, cebulę i imbir kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez prasę. 
Krok drugi
  • Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy cebulę i imbir, po chwili dodajmy marchew i czosnek. Wszystko razem smażymy parę minut.

Krok trzeci 
  • W dużej misce mieszamy mięso z jajkiem, następnie dodajemy warzywa z patelni, doprawiamy do smaku przyprawami (ja zrobiłam kotleciki na ostro). Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok czwarty
  • Z masy formujemy małe kotleciki, które smażymy z obu stron na złocisty kolor.



Moja wersja kotleciki z puree ziemniaczanym z masełkiem czosnkowym plus surówka z kiszonej kapusty i marchewki.



SMACZNEGO!!!!!!


2 komentarze: