czwartek, 27 lutego 2014

Pączki pączusie:)

Dzisiaj tłusty Czwartek!!!


     Jeden taki dzień w roku gdzie kalorie się nie liczą. Więc czas na pączki : ). Miałam w planie usmażyć trzy rodzaje słodkości, ale niestety przeliczyłam Swoje siły. Zrobiłam dwa rodzaje pączków. Serdecznie zapraszam :)



Pierwsze były PĄCZKI KŁADZIONE 

Składniki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 gram drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  •  sok z 1/2 pomarańczy
  • trzy łyżki stopionego masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • olej do smażenia ok 3-4 litry
  • cukier puder doposypania
Zaczynamy!!!!

     W jednym garnku podgrzewam mleko (ma być ciepłe, ale nie gorące), w drugim rozpuszczam masło. Do ciepłego mleka dodaję cukier i pokruszone drożdże, wszystko dokładnie mieszam. Gdy składniki się połączą, przykrywam zaczyn i odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce.
     Po 15 min. do zaczynu dodaję jajko, szczyptę soli, sok z pomarańczy, ostudzone masło i mąkę. Wszystko dokładnie mieszam, najlepiej mikserem. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaję kandyzowaną skórkę pomarańczy. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok. 30 min do wyrośnięcia.
     W dużym rondlu rozgrzewam olej. Łyżkę którą  nabieram porcję ciasta, zanurzam w oleju, następnie kładę ciasto na gorący tłuszcz.


Pączki smażę na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu wykładam je na tackę, wyłożoną papierowym ręcznikiem. Gdy pączusie ostygną, posypuję je cukrem pudrem. 
    
Następnie zrobiłam PĄCZKI SEROWE
 
Składniki:
  • 800 g mąki
  • 800 g twarogu mielonego
  • 300 g cukru
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 6 jaja
  • ½ łyżeczki soli 
  • Olej do smażenia (w oryginalnym przepisie był smalec 5 kostek) 
  • Nadzienie według preferencji ja użyłam dżemu wiśniowego i Nutelli
  • Cukier puder
Przygotowanie:
     Wszystkie składniki łącze ze sobą i mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. W głębokim rondlu rozgrzewam  olej. Ciasto nakładam zwilżoną w oleju łyżką stołową i smażę na rumiany kolor z obu stron. Podczas smażenia pączki same przewracają się z jednej strony na drugą.
     Po usmażeniu wykładam je na tackę, wyłożoną papierowym ręcznikiem. Gdy pączki wystygną kroję je na pół, smaruję dżemem albo nutellą. Składam dwie połówki w całość i posypuję cukrem pudrem.

     SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz