środa, 5 lutego 2014

SAŁATKA MIX

SAŁATKA MIX

    Dzisiaj sałatka mix według Mojego pomysłu.  Postanowiłam poeksperymentować i połączyć składniki których nigdy nie łączyłam, a seler naciowy wykorzystałam pierwszy raz w Mojej kuchni. Zapraszam do spróbowania. 

SKŁADNIKI
  •   Około 10 brukselek
  •   5 pieczarek ( według uznania)
  •   Pół główki kapust pekińskiej  
  •     Pół woreczka kaszy jaglanej
  •   Pół  puszki czerwonej fasolki
  •   1-2 gałązki selera naciowego (ma dość intensywny smak )
  •   Imbir w korzeniu 2 plasterki (w zależności od preferencji)
  •   1 ząbek czosnku
  •   Zioła prowansalskie
  •   Przyprawa curry
  •   Pieprz czarny
  •   Sól
  •   Pieprz ziołowy
  •   Sos do sałatek knorr koperkowo ziołowy
  •   Oliwa z oliwek
  •   Woda
  •   Kostka rosołowa grzybowa

     Brukselki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
 
Kaszę jaglaną gotuję według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieram kroję na ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię  wrzucam pieczarki i podlewam  niewielką ilością wody. Dodaję do nich pół kostki rosołowej, przykrywam pokrywką i  duszę na małym ogniu do miękkości. 
Obieram czosnek i imbir, kroję warzywa w drobną kostkę i dodaję do pieczarek. Grzyby doprawiam  pozostałymi przyprawami, a następnie odparowuję z nich wodę. Wszystkie ugotowane składniki odstawiam do wystygnięcia.            
      Kapustę pekińską i seler naciowy kroję w drobno kostkę. Z fasolki czerwonej wlewam zalewę. Ugotowane brukselki kroję w ćwiartki. 
       Wszystkie składniku wrzucam do miski i delikatnie mieszam. Sos sałatkowy przygotowuję według przepisu na opakowaniu  i polewam nim sałatkę.
       Teraz Sałatkę należy włożyć do lodówki na Okło 2-3 godziny. Ale oczywiście ja nie czekam tylko próbuję od razu.
SMACZNEGO!!!!!!!!!

A na koniec CO SIEDZI W 

BRUKSELCE


        Brukselka to źródło wielu witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu.
      W warzywie tym znajdziemy też składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń, cynk, białko i węglowodany. Brukselka zawiera również kwas foliowy, cenny dla kobiet w ciąży.
    Ta mała kapustka bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości, ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze. Roślina ta pomaga również wzmacniać odporność organizmu. Ma właściwości przeciwzapalne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego.
      Te niewielkie zielone główki są również cenne w diecie odchudzającej. W 100 g jest tylko około 30 kcal. To również 2,8 g rozpuszczalnego błonnika, który reguluje trawienie i obniża poziom złego cholesterolu (LDL).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz