czwartek, 20 lutego 2014

SAŁATKA Z BROKUŁÓW





Witam !!!! 
    Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować z brokułem. Bardzo lubię to warzywo i dlatego często gości  w Mojej kuchni. Jadłam już wiele różnych sałatek z brokułów, a tym razem postanowiłam troszeczkę urozmaicić jedną z moich ulubionych sałatek brokułowych. 
    Zapraszam serdecznie !!!!


SKŁADNIKI

Sałatka

  •  Kilkanaście różyczek  brokułu
  • 4 jajka 
  • 4 Pieczarki 
  • Kilkanaście pomidorów koktajlowych 
  •  Ser mozzarella 1 kulka
  • Słonecznik łuskany
  • Kostka rosołowa grzybowa
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Zioła prowansalskie 
(ilość składników zależy od półmiska na którym będziemy wydawać sałatkę, Mój nie był duży)




Sos czosnkowy

  • Jogurt grecki (może być jogurt naturalny)
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawa Tzatziki
  • Zioła prowansalskie
  • Przeprawa curry
  • Koperek (suszony, lub świeży)
  • Pieprz ziołowy
  • Szczypta soli i pieprzu czarnego


Zabieramy się do przyrządzania sałatki !!!

    Pracę rozpoczynam od ugotowania jajek na twardo.
 

    Kiedy jajka się gotują, obieram pieczarki i kroję je na ćwiartki, następnie wrzucam grzyby na patelnie podlewam wodą i odrobiną oliwy z oliwek. Do pieczarek dodaje trochę kostki rosołowej grzybowej (trzeba uważać, aby nie przesolić), szczyptę pieprzu czarnego i zioła prowansalskie (można dodać inne zioła). Pieczarki duszę aż będą miękkie.

   
    Różyczki brokuła gotuję w osolonej wodzie ok. 5min. (nie mogą być rozgotowane). Pomidory koktajlowe myję i kroję na połówki. Ugotowane jajka na twardo obieram i również kroję na połówki. Z sera mozzarella wylewam zalewę, kroję go na plasterki. Słonecznik prażę na patelni, (ja lubię ostre przyprawy i gdy słonecznik jest gotowy posypuję go szczyptą pieprzu cayenne).   
    Teraz czas na sos czosnkowy, który uwielbiam. Robi się go szybko i zawsze wychodzi. Do jogurtu dodaję obrany i wyciśnięty czosnek, 2 łyżeczki przyprawy tzatzyki, do smaku zioła prowansalskie, koperek suszony (w sezonie świeży), curry, pieprz ziołowy, szczyptę soli i pieprzu czarnego, wszystko dokładnie mieszam. Sos można przygotować wcześniej, aby smak był bardziej intensywny. 
   Gdy wszystkie składniki są już przygotowane, możemy uwolnić wodze fantazji, i ułożyć Swoją niepowtarzalna kompozycję na półmisku. Na koniec posypując sałatkę ziarnami słonecznika. 
     PS. Wspaniała zabawa !!  Sos czosnkowy podaję w osobnej miseczce. 
    A Moja sałatka wyglądała tak  :)


Jajka i mozzarella ukryły se pod brokułami :) 
SMACZNEGO!!!!!!!!!!!                     


A na koniec co siedzi w
BROKUŁACH
 
Brokuły to cenne źródło witaminy C – zaledwie 200 g warzyw całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę. Warzywo to zawiera również sole mineralne, takie jak wapń, fosfor, żelazo, siarka i potas oraz witaminy (między innymi A, B1, B2, PP). Roślina ta bogata jest także w magnez, niezbędny między innymi do prawidłowego funkcjonowania serca i przewodzenia impulsów nerwowych.
  Brokuły zawierają  selen, oraz sulforafan, który z kolei walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka, a także korzystnie wpływa na oczy, gdyż neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Brokuły zawierają dużo błonnika pokarmowego i są niskokaloryczne dlatego bez przeszkód mogą go jeść osoby na diecie.
                  
                           

2 komentarze:

  1. Witaj, spodobał mi się Twój blog, dlatego postanowiłam zaprosić Cię do zabawy Liebster blog, więcej na moim blogu.
    Serdecznie zapraszam!
    http://weekendowa-kuchenka.blogspot.com/2014/02/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń